Ordspråk och talesätt

Som ni vet så arbetar vi just nu med fabler. Ofta är sensmoralen i en fabel skriven som ett ordspråk eller ett talesätt, din uppgift den här veckan är att lyssna noga på de vuxna hemma och runt omkring dig, vilka ordspråk och talesätt använder de? Finns det något din fotbollstränare ofta använder sig av eller har din farmor dille på gamla obegripliga ordspråk? Välj ett ordspråk och skriv ner det som en kommentar tillsammans med en förklaring av vad ordspråket betyder och när det brukar användas hemma hos dig.

Om du kör fast och inte hittar något ordspråk bland de vuxna runt omkring dig är mitt tips att prata med någon farmor, morfar eller gammal faster. De brukar vara fullproppade med ordspråk.

Till din hjälp i ordspråksdjungeln så finns det dels en digital ”ordspråksutställning” men även en sida som förklarar märkliga ord hos Nordiska museet.

(Och är det helt omöjligt att få någon vuxen i din närhet att klämma ur sig ett endaste litet ordspråk eller talesätt så kan du jättefuska och kolla här.)

12 svar på ”Ordspråk och talesätt”

 1. Spikens huvud är dess övre del, den man slår på när man spikar.

  ”Slå huvudet på spiken” betyder att träffa rätt, att göra eller säga något träffande, precist och riktigt. Öre är en mycket gammal myntenhet. Sedan Gustav Vasas tid har öre varit ett namn på präglade mynt av olika slag. Sedan 1873 utgör ett öre en hundradel av en krona, alltså ett mynt av låg valör. Mynt präglade av koppar är röda.

  ”Inte ha ett rött öre” betyder att vara utan pengar.

 2. Det stekta sparvarna kommer inte flyga in i munnen på dig. det betyder att man måste kämpa-jobba för att få något som man vill ha.

 3. – Nu har du tagit dig vatten över huvudet.
  Det betyder att man försöker någonting som man redan innan vet att det är nästan omöjligt. Min pappa brukar säga:
  – Det är aldrig försent att ge upp.

  – Nu har du skitit i det blå skåpet.
  Det betyder att någon har gjort bort sig eller gått för långt.

 4. Bättre sent än aldrig betyder typ att det är bättre att nånting händer sent än att det aldrig händer.

 5. Det som göms i snö kommer fram i tö.
  Betyder att saker som hamnar i snön kommer fram när snön smälter bort.

 6. jag är hungrig som en varg det säger pappa varenda gång det är mat det betyder att han är väldigt hungrig

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.