Lucia

Historiera om Sanka Lucia är många , men gemensamt för dem är att hon dog martyrdöden (ne.se/junior)på grund av sin kristna tro.

Svenska kyrkans hemsida kan ni läsa lite om Lucia och hur luciafirandet kom till Sverige.

Även på Nordiska museet berättar man om Luciafirandets utveckling i Sverige och varför Lucia i den katolska traditionen är de synskadades skyddshelgon.

Lämna en kommentar med tre nya ord du lärt dig genom att läsa texterna. Redovisning på fredag v 49!

15 svar på ”Lucia”

 1. Jag har lärt mig att kunna är en präst fast kvinnlig och att martyr är oskyldig offer. Att den längsta dagen under året inträffar den 13 december då lucia natten slår in

 2. Jag har lärt mig att martyr betyder oskyldigt offer. Jag har lärt mig att nunna är som en kvinnlig präst. Jag har lärt mig att lucia natten är den längsta natten på året och det är också en väldigt farlig dag den här dagen är på 13 december.

 3. Jag har lärt mig att nunna betyder att kvinnan håller sina löften som är lydnad fattigdom och kyskhet. Kyskhet betyder ungefär som att man inte får ha ett förhållande med någon. Jag har också lärt mig att Lucia betyder ljus på latin.

 4. Jag har lärt mig att Lucia heter Lux på latin som betyder ljus. Jag har lärde mig att martyr betyder oskyldigt offer. Jag har lärt mig att nunna är en kvinlig präst.

 5. Lucia heter lux på latin och lux betyder ljus. Särk betyder en väldigt lång skjorta. Martyr betyder oskyldigt offer.

 6. Jag har lärt mig att brokig betyder färgrikt. Jag har också lärt mig att martyr betyder att en person som får lida för sin övertygelse. Jag har även lärt mig att ordet Lucia betyder ljus.

 7. Jag lärde mig att martyr betyder oskyldigt offer, att blodsvittne är typ om man blir dödad för att man tror på något annat än den som bestämmer och att nunna är typ en kvinnlig präst i ett kloster🙂

 8. Genom att läsa texten så lärde jag mig vad martyrdöd betyder det betyder oskyldigt offer och att manifestation betyder demonstration.Förmögen betyder att man är rik och har mycket pengar 💰

 9. Genom att läsa texterna lärde jag mig att martyr betyder oskyldigt offer, Christkindlein betyder ett jesusbarn med tända ljus i håret som föreställde en gloria och att Lucia betyder lux på latin och lux betyder ljus.

  1. Jag har lärt mig att Marty betyder oskyldig offer och lucia kommer av latinets lux som betyder ljus. Jag har också lärt mig att nunna
   är som en präst fast att nunnan är en kvinna.

 10. Genom att läsa texterna så lärde jag mig att martyr betyder oskyldigt offer, manifestation betyder demonstration och sekelskiftet betyder typ tidspunkt.

 11. I texterna lärde jag mig att Martyr betyder oskyldigt offer, Förmögen betyder att man är rik och Kloster är nunnor och munkars hem.

 12. Jag lärde mig att martyr betyder helgon och en nunna är en tjej som ”jobbar” i ett kloster och christkindlein är en tjej som föreställer ett Jesusbarn med ljus i håret, det är som Tysklands Lucia.

 13. Genom att läsa Luciastexterna jag lärde mig att martyr betyder oskyldig, nunna betyder kloster syster och lydnad betyder disciplin.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.