Advent

Hur var det nu det här med advent? Vad betyder ordet advent? Är det något vi firar eller står det bara i kalendern? Innebär advent samma sak för alla i Sverige?

Läs på Nordiska museets sida om advent och julförberedelser. Läs även på Svenska kyrkans sida om advent och julfirande.

Fundera över hur du tror att människor förr i tiden (minst ungefär 100 år sedan) upplevde advent och hur vi upplever det idag. Vilka likheter och skillnader finns? Har advent samma betydelse för människor idag som det hade förr? Förbered några funderingar så redovisar vi genom en diskussion den 3/12.

Kom ihåg att det blir lättare och mindre läskigt att delta om du är påläst och förberedd och har tänkt igenom frågorna.

6 svar på ”Advent”

 1. Advant betyder ankomst. Och förbereder sig för jesus (på julafton).
  Jag tror att man började laga mat och förbereda då farm till jul på advent förr i tiden.
  Eftersom advent är en religiös förbredelsetid så betyder det inte samma sak för alla i Sverige. Då man får välja religion själv.

 2. Jag tror att nu för tiden firar vi inte advent som vi gjorde förr i tiden. Idag förknippar vi inte advent med religion och Jesus födelse. Vi pyntar med stjärnor och ljus i mörkret som en förberedelse inför julen, då vi samlas med familjen för en glad och rolig stund tillsammans. Ordet advent betyder ankomst, då Jesus föddes. Idag betyder nog ankomsten mer att julen, Tomten och en familjefest kommer.

 3. Första advent innebär att förberedelserna inför julen börjar. I bondesamhället kallades advent för julfasta. Då började julmaten att lagas. De som hade råd slaktade julgrisen i början av december. Nu för tiden julpyntar vi och tar fram advent ljusstakar. Och fixar advents kalendrar, vi bakar pepparkakor och lussebullar. Varje söndag så tänder vi ett ljus så som de gjorde förr. Tidigare firade man Jesus födelse men nu för tiden väntar vi på tomten och julklappar.

 4. Ordet Advent är latinskt och betyder ankomst. Om man var rik så kunde man förbereda julgris redan i början av december. Advents stjärnan blev populär i Sverige på 1930 och på 1940 talet:

  1. Jag har lärt mig att advent betyder ankomst. Advent är en förberedelse
   för att Jesus ska födas. Nu för tiden tänder vi upp advents stjärnor stjärnan påminner om stjärnan som lyste över Betlehem när Jesus föddes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *