Stickiga blixtar

Har du legat i mörkret under en fleecefilt någon gång, och sedan lyft på filten och sett alla små blixtar som sticks som nålar när de blixtrar mellan dig och filten?

Vi jobbar ju just nu med elektricitet och därför vill jag att du undersöker det här med statisk elektricitet lite mera. Gör minst ett av följande experiment och lämna sedan en kommentar och berätta vad du lärt dig.

Kom ihåg att läsa igenom och följa instruktionen noga samt att läsa förklaringen till vad som händer efter du genomfört själva experimentet.

Svävande ringen

Elektriska spöket

Elektriska burken

Tama blixten

Saknar du helt material hemma? Prata med Fröken så får du grejer till Svävande ringen och Elektriska spöket.

Lycka till och ha så skoj!

14 svar på ”Stickiga blixtar”

 1. Jag provade att göra svävande ringen. Det var jätte svårt att få till från början för att ringen fastnade på kläderna. Efter några försök fick jag till det, och då lärde jag mig att både ballongen och ringen behöver vara negativt laddade för att ballongen ska stöta ifrån ringen så att den svävar

 2. Jag gjorde elektriska burken. Jag lärde mig att ballongen blir negativ när man gnuggar mot en filt och att burken blir laddad när ballongen närmar sig då dras burken till ballongen.

 3. Jag började med att göra svävande ringen men den var för pillig för att ringen fastnade på mig. Sen gjorde jag elektriska burken och den funkade bättre. Jag lärde mig att ballongen blir negativt laddat när man gnuggar den mot handduken och att burken blir laddad när ballongen närmar sig och så drar ballongen till sig burken.

 4. Jag och Ines provade att göra elektriska 👻 spöket det som hände var att toa pappret lyfte på sig genom att vi tror att elektroniska saker liksom försöker suga till sig olika grejar då så försökte balkongen suga upp toa pappret.

 5. Jag och Molly provade att göra elektriska Spöket👻 det som hände var att toa pappret lyfte på sig genom att vi tror att elektriska saker liksom försöker suga till sig olika grejer då så försökte ballongen suga till sig toa pappret.

 6. Jag gjorde experimentet med den elektriska burken. Det som hände var att jag blåste upp en ballong och gnuggade den mot håret och tog sedan ballongen mot en tom läsk burk som låg på golvet. När ballongen kom mot burken började den rulla mot ballongen. Jag tror att mitt hår förde över elektroner till ballongen och därför rullade burken

 7. Jag testade att göra svävande ringen det som hände i svävande ringen va att ballongen tog upp elektroner från handduken och blir negativt laddad. Även ringen tar upp elektroner från handduken och blir också negativt laddad .Eftersom båda är laddad ned elektroner så stöter dem bort varandra. Därför kan inte ringen falla ner på ballongen utan hålls svävande i luften. Det lärde jag mig!

 8. Jag gjorde elektriska spöket och jag lärde mig att ballongen tar upp elektroner och blir där med negativt laddad. Och när spöket är positivt laddad så vill spöket fastna på ballongen.

 9. Jag har prövat svävande ringen. Påsen var laddad med elektricitet och ballongen var också laddad. Plastbiten skulle fastna på ballongen men eftersom att båda var laddade med hjälp av handduken så ville dom inte sitta ihop. För att dom skulle fastna på varandra så behövde påsen tappa elektricitet.
  Jag fick vänta i en liten stund så att den tappade elektricitet och kunde fasna på ballongen ingen.

 10. Jag gjorde elektriska spöket. Jag lärde mig att man kan ladda en ballong negativt och då kan den dra till sig saker. Man kan även göra så att ballongen fastnar på väggen det tycker jag faktiskt är lite coolt.

 11. Jag testade elektriska burken och den svävande ringen.
  När jag testade elektriska burken så rullade burken bättre på golvet än på mattan. Den rullade på sämre på mattan för att på mattan är det mer motstånd än på golvet. Förklaringen till varför den rullar är att när man gnuggar ballonger mott håret så laddas ballongen negativt laddad. När man sedan placerar ballongen vid burken blir burken posetivt laddad. Eftersom olika laddningar dras till varandra så rullar burken efter ballongen.

  När jag gjorde den svävande ringen så började ringen sväva. Jag testade även att röra runt ringen och det gick om man gjorde lite mindre rörelser.
  En förklaring är att när man laddar båda objektiven negativt så stöter de bort varandra och det är därför ringen sväva.

  Jag har lärt mig att när båda objekten är negativt laddad stöter de bort varandra och när ett av objekten är negativt laddat och det andra posetivt laddad så attraheras de till varandra.

 12. Jag testade elektriska burken. Burken följde efter ballongen och den rullade fortare om ballongen var nära. Det gick också fortare om man gnuggade ballongen jättemycket innan man provade. Det gick bättre på golvet än på en matta.

 13. Jag har gjort svävande ringen experiment och jag lärde mig att eftersom både ballongen och plast ringen blev negativt laddat så gick de bort från varandra.

 14. Jag har gjort elektriska burken experiment och jag lärde mig att om man gnuggar ballonger på något hårigt några sekunder den blir som en magnet och attraherar burken . Det kan hända eftersom när man gnuggar ballonger den blir negativ laddat och burken är positiv laddat .Om båda två skulle vara positiva eller negativa istället för attrahera sig skulle de ta i sär sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *