Svart som natten?

Titta på den här bilden där NASA klippt ihop bilder så att det ser ut som det är natt på hela jorden samtidigt eller titta på bilderna via Google Earth.

Fundera över på vilka platser det lyser eller inte lyser och varför det ser ut så.

Var bor det människor? Varför bor de just där?

Vad kan vi lära oss om jorden genom att titta på bilder på hur den ser ut från rymden om natten?

Lämna en kommentar med dina tankar! Kom ihåg att använda hela meningar och försök att komma upp i minst 40 ord.

17 svar på ”Svart som natten?”

 1. Jag tycker att det lyser mycket i Europa, USA och delar av Asien. Jag ser att det lyser lite i Afrika och i Australien. Jag tror att där det lyser mest är länderna som är rikare. Det lyser mindre där det är svårare att bo som till exempel i öknen. Och det lyser mer där det bor mycket folk. Vi lär oss mer om hur jorden fungerar genom att titta på den från rymden.

 2. Jag tror att där det finns väldigt många lampor finns det jättemånga människor t ex i New York city, där finns det jättemånga lampor och jättemånga människor. Nu när det har kommit mer teknik har människor dragits till mer el nu för tiden. Vi människor behöver bilder på jorden från rymden t ex vi i klassen skulle inte kunna göra den här skoluppgiften om vi inte skulle ha bilder från rymden. Forskarna kan få mer information och vi kan lära oss efter dem om mer teknik. Men i vissa länder kan det finnas många människor men inte så mycket elektricitet på grund av fattigdom och det kan vara mycket krig.

 3. Det lyser mycket i Europa, östra delen av Nord Amerika,Japan. Det lyser inte så mycket i Afrika, Sydamerika, Australien, och norra Nordamerika. Anledningen till att det lyser mer på vissa ställen kan vara ekonomin efter som el kostar pengar. I dom länder där det finns el men det ändå inte lyser kan vara för att det är träd,öken och fjäll i vägen för att bygga hus. Människorna bor där det går bra att bygga och nära kusten. Genom att kolla på bilder på jorden tagna på natten kan man lära sig var det lyser mer och inte lyser och då kan man se vart människor bor.

 4. Det lyser i rika länder på bilden tillexempel Frankrike, U.S.A, och Tyskland. Jag tror att ljusen är gatolyktor och lampor. Elektrisitet skapas av kraftverk men kraftverk kostar pengar att bygga. Så det är därför jag tror att det är lampor av något slag. Föresten jag och Ines samarbetade.

 5. Det lyser mest i rika länder på bilden till exempelvis Frankrike,U.S.A och Tyskland. Lag tror att ljusen är gatolyktor och lampor.Elektrisitet skapas av kraftverk men kraftverk kostar pengar 💸 att bygga. Så det är därför jag tror att det är lampor av något slag.Föresten jag och Molly jobbade tillsammans

 6. jag tror att förr i tiden när de upptäckte världen så åkte man med segelbåtar. Då bo satte sig människorna längst med kusten där det inte finns bergs kedjor. Det syns tydligast på natt bilden över Australien samt syd ön på Nya Zealand. Man kan lära sig att inte bygga för stora städer så djuren också kan överleva.

 7. Jag tror att Där det lyser mycket bor det många människor. Det bor mycke människor där för att det inte är mycket skog i städerna, efter att vi människor sågat ner alla träd på det området. Tillexempel Asien och Australien är det mycket öken och regnskogar och där bor inte så många människor så där lyser det inte mycket.
  Om man kollar på den norra delen av Ryssland så ser man att det är väldigt mörkt och det beror på att det är väldigt mycket skog I den norra delen av Ryssland. Om man kollar på bilden så kan man se var det är mycket befolkning och vilka land som använder mycket elektricitet.

 8. jag trodde att i Australia var det fler lampor men det var inte så mycket och jag trodde att Grönland hade också fler lampor. Jag viste inte att det var så många lampor i Sverige och jag tror att det finns mest människor där det finns typ inga lampor.

 9. Jag tror att där det lyser mycket bor det mycket folk till exempel Europa,Nordamerika, Japan. Jag tror att folk bor i storstäderna för att dom gillar att vara i städer inte i ute i naturen och fjällen dom kanske också tycker om affärer. Det som lyser tror jag är många många lampor i städerna. Där det lyser lite tror jag det är fattigare och mindre folk som bor där till exempel Africa.

 10. Jag tror att det är mer städer och bor mer personer där det lyser. Men om man kollar på Ryssland och Afrika så lyser det inte så mycket och det är för att det är skog och öken där. Vi lär oss om vart det finns städer och vart det bor mycket folk.

 11. Det lyser mycket i storstäderna. Det som lyser är lampor för att ha så många lampor krävs det mycket elektricitet och för att ha så mycket elektricitet så måste man ha många kraftverk. Det lyser mest i Europa, Japan, USA,. Det lyser ofta mer i dem rika länderna än i dem fattiga länderna.

  1. På bilden som jag ser lyser mest på storstäderna som Europa, USA och Kina eftersom där bor mer människor och det finns inte så mycket skog och gröna platser. Det finns inte så mycket ljus i Afrika och Sydamerika eftersom där människor är mer fattiga och dom har mer gröna platser vart de odlar för att överleva.

 12. Det lyser mycket i USA, Europa och i södra och östra Asien för att det bor mycket folk där. Jag tror att de bor där för att det inte är så mycket fjäll, skog och öknar där. Men det lyser inte så mycket i Afrika, Sydamerika och i Australien. Jag tror att det inte lyser så mycket där för att det är mycket skog och öknar där. Det lyser också inte så mycket i Ryssland, Kanada, Nordpolen och på Sydpolen för där är det mycket snö. Vi kan lära oss vart det är mycket skog, fjäll och skog. Vi kan också lära oss vart det finns många städer.

 13. Jag tycker det ser ut som om det bor flest människor där det lyser massa ljus. Och där i Afrika lyser det inte så mycket för att det är väldigt mycket regnskog och man kanske inte vill bo mitt i en djungel men det bor ändå människor i Afrika fast inte precis där där det är massa regnskog. Och när man tittar på den här bilden så kan man lära sig vart det är mest befolkning och kanske vart dom lite rikare städerna ligger.

 14. Där det inte lyser tror jag att det inte bor så många människor. Afrika är ett bra exempel för att det lyser inte så mycket i Afrika och det är för att det är det mest öken och regnskog i Afrika. Men om man kollar på östra delen av USA så kan man se att det lyser mer där. Det är för att alla storstäder ligger där. Till exempel så ligger Miami och New york där.

 15. Jag tror att det bor flest människor där det lyser. Där det är mörkt bor det inte lika många människor som där det är ljust. Jag tror också att de människor som bor där det är mörkt är lite mer fattiga än de som bor där det är ljust. De fattiga kanske bor på landsbygden och är bönder. Ljuset kan också ha att göra med hur jorden och solen snurrar.

 16. I Afrika är det knappt något ljus och det kanske finns mest djur och inte så många människor som bor där. I länderna där det är mycket växter, skog och sand bor det inte människor, de bor istället i städerna. Vi lär oss om landskapet och var människorna bor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *