Sammanfattning från föräldramötet

Ursäkta dröjsmålet, men just skrivande tar plötsligt väldigt lång tid när man förvandlats till en enarmad bandit.

Tack till alla er som kunde komma på föräldramötet! Här är en ”liten” sammanfattning. Hojta till om ni tycker att jag glömt något viktigt.

Mobiltelefoner lämnas in varje morgon och fås tillbaka efter skoldagens slut. Forskning visar att de stör koncentrationen även om de ligger i fickan. Det är viktigt att få till en fungerande rutin redan nu för att underlätta för eleverna längre fram.

Eget ansvar Det är viktigt att eleverna redan nu lär sig att själva ta ansvar för sitt lärande och lär sig att själva packa idrottskläder och att träna läxor. Hjälp till genom att skapa en struktur på veckan och påminn gärna, men gör det inte åt dem. Belöna när det går bra och stötta när det går mindre bra.

Det är bra om eleverna har en klocka på armen så blir det lättare att passa tider.

Läxor Svenska eller matteläxa till torsdagar, engelska måndag-måndag (oftast glosor) och Hemliga läxan på fredagar. Hemliga läxan är i princip alltid lektionsfördjupande eller lektionsförberedande och är ett sätt att träna på att ta eget ansvar och vara nyfiken. Den publiceras vanligtvis på fredagar och alltid här på bloggen.
Stötta genom att påtala vikten av att göra sitt bästa och att vara nöjd med sin insats om man ansträngt sig ordentligt.

Frånvaro Vid frånvaro har eleverna ett stort ansvar att fråga vad de kan göra för att ta igen det de missat. Kolla med en kompis vilken läxa de har. Mycket går inte att ta igen hemma, närvaro är viktigt.

Att ställa många frågor är viktigt! Uppmuntra era barn att fråga när de inte förstår, det är genom att ställa frågor en stor del av lärandet sker. Träna på att vara nyfiken.

Frukt eller en smörgås är bra att ha med, dagarna är långa.

Var positiva till skolan! eller Värt att tänka på. Om ni har negativa åsikter om skolan, lärare eller rektorer, ta det med oss vuxna här. Prata inte om negativa upplevelser av skolan eller hur svårt det är med matte så att era barn hör. De tror nämligen hundra gånger mer på er än på mig och deras resultat och förmåga att lära sig är beroende av att de har en positiv syn på lärande och skola. Skolan och framförallt lärande behöver vara viktigt för att eleverna ska lyckas så bra som möjligt.

Andas och tänk på att de går i fyran, lösningen är ofta ganska enkel. Du själv har genomlevt betydligt högre utbildning än så. Din matematiska kondition kanske inte är så god som den var förr, men du kan säkert lista ut det här.

Ta hjälp av förklaringsrutorna i boken. Ibland kan man behöva titta på flera olika rutor innan man värmt upp hjärnan. Titta på de filmade genomgångarna i den digitala boken. Använd koden på insidan av pärmen på elevböckerna för att aktivera boken på studentlitteratur.se


Är du för trött? Stressad? Tycker att matematik är avskyvärt svårt? Lägg inte över dina egna känslor på ditt barn utan tänk på att de går i skolan. Hänvisa till lärare och läxhjälp.
Läxhjälp tisdagar 13.30-15.30

Dexter

Frånvaroanmälan görs i Dexter och det är viktigt att den görs varje dag. Om eleven saknas får vårdnadshavarna ett sms till det mobilnummer som finns angivet i Dexter. Det är viktigt att telefonnumren stämmer eftersom det här är det sätt vi meddelar att elever inte är på plats.

Under fliken “Min profil” kan ni ändra telefonnummer, mailadress och notifieringsinställningar.

Bra att veta: Vid inställd lektion går ett sms till det nummer som angetts som “elevens telefonnummer”. Det här kommer troligtvis inte att hända före åk 6 men det kan ändå vara bra att tänka på att skriva i ett telefonnummer även där.

IST

IST är vårt bedömningssystem. Här kan ni se de bedömda uppgifter som vi publicerat, även omdömen återfinns här.

Kontrollera även här att dina kontaktuppgifter stämmer. Klicka på ditt eget namn för att ändra kontaktuppgifter.

IST-bloggen

Via IST-bloggen publicerar jag viktig information till vårdnadshavarna som inte får missas. Här kan jag även nå en mindre grupp och begära läskvitto om jag vill vara säker på att alla sett informationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *