Potatis

Potatisen byggde Sverige, eller, den har i alla fall räddat många svenskar från svältdöden sedan den i stor utsträckning började användas som livsmedel. Inkafolket i Sydamerika började odla potatis för över 2000 år sedan, så den lilla knölen har haft gott om tid på sig att utföra allehanda hjältedåd.

Faktiskt är det så att du kan överleva på nästan enbart potatis. De enda vitaminer som saknas i potatis är vitamin A och D. Under svältperioder i Sverige har framförallt många barn drabbats just av brist på D-vitamin och därför fått Engelska sjukan. Engelska sjukan är en sjukdom där skelettet mjuknar och blir missformat. Men på en diet av potatis, fisk och smör klarar man sig fint väldigt länge, lite enformigt kanske, men man får i alla fall vara mätt.

Här kan man läsa om potatisens historia och här hittar du mumsiga potatisrecept. Vill du veta allt om potatis kan du titta in här. Är du istället intresserad av hur modern potatisodling går till tittar du in här.

BIld av Couleur från Pixabay