Ett sjätte massutdöende?

Det finns de som hävdar att vi just nu är mitt uppe i jordens sjätte massutdöende. Det låter ganska läskigt, eller hur?

Ett massutdöende är när hela grupper av organismer dör ut under en relativt kort tidsperiod (jämfört med jordens hela livstid). Det här har inträffat flera gånger förut och det kanske mest kända tillfället är när alla dinosaurierna dog ut av oklar anledning.

Det massutdöende som vi står inför idag verkar vara orsakat av människan och hennes aktiviteter på jorden. Till stor del beroende på att vi förstör organismernas livsmiljöer.

Jag vill att ni först läser igenom WWF pressmeddelande från den 10 september i år, lyssnarrapporteringen från SR och tittar på klippen från SVT.

När ni gjort det lämnar ni en kommentar med era tankar kring rapporteringen. Presenteras fakta eller åsikter? Försöker någon påverka opinionen? Varför i så fall?

Du kan även testa dina kunskaper om gamla djur hos SVT eller lyssna på podden ”Borta för alltid”.

19 svar på ”Ett sjätte massutdöende?”

 1. Ett massutdöende tror jag nästan ingen vill ska hända och ändå är det 1 miljon arter som hotas av utrotning. Ryggradsdjuren har minskat med 68% mellan 1970 och 2016, människor borde göra mer för miljön och klimatet så att inte flera djur hotas av utrotning.

 2. Jag tycker det verkar jättehemskt med massutdöende!
  FN har skrivit en rapport där det står att en miljon djur och växtarter hotas av utrotning. Det är ju jättemycket. Senaste gången det skedde massutdöende var för 65,5 miljoner år sedan. Då var det dinosaurierna som utplånades av en asteroid. Men nu är det människan som är orsaken.
  Det jag läste och har skrivit är fakta tycker jag.

 3. Hej Anna!
  Jag tycker det är jätte synd att de brinner så mycket i till exempel Australien på grund av att vi inte sköter oss. Visst det är också jätte varmt i Australien men att vi höjer värmen med våra utsläpp gör defenetivt inte saken bättre. WWF gjorde en väldigt tydlig förklaring tycker jag och jag förstod mycket.

 4. Hej Anna!
  Jag tycker att det är hemskt att det försvinner så många djur på jorden just nu.
  Till exempel fiskar och grodor som lever i sötvatten kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna.
  Jag tror att om folk skulle förstå hur det är skulle nog vissa börja hjälpa till.
  Jag tycker att det är jätte dåligt att vi inte klarade målet om biologisk mångfald som går ut detta år.

  I min text är det nästan bara åsikter.

 5. WWF Living Planet har tagit fram en rapport som visar hur våran planet mår. Antalet vilda djur har minskat jättemycket. Fiskar, fåglar, groddjur, kräldjur har minskat med 68 procent. Människorna använder naturresurserna för mycket. Som om vi hade 1,6 planeter att använda. Vi hugger ner och bränner skogar och mark. Inget kan växa om det är asfalt och betong. Jordbruken använder bekämpningsmedel. Klimatet ändras. Nästan hälften av alla insektssorter håller på att försvinna och då kan hela ekosystemet rasa ihop. WWF försöker påverka regeringar och företag att jobba med de här frågorna och stoppa att det fortsätter så här. Alla måste hjälpas åt.
  Texterna innehöll mest fakta.

 6. WWF försöker påverka opinionen till att göra smarta val för våran miljö, jag tycker vi borde lyssna mer på organisationer som till exempel WWF. Det är dåligt och ledsamt att vi människor har påverkat klimat så pass hårt att djuren och olika växer håller på att dö ut runt om i världen. I min text innehåller det mest åsikter, i reportagen innehåller det både åsikter och fakta.

 7. Jag tycker att det är läskig med alla bränder i Australien på grund av det varma klimatet så jag tycker att vi ska hjälpa alla djuren. WWF försöker hjälpa alla så bra som möjligt och dom försöker även att på verka regeringen🐻🦁🐯🐨🌴🌿❤️

 8. Jag tycker att det är väldigt synd att det brinner på så många olika ställen i värden på grund av de varma klimatet. Bränderna drabbar ju djuren och växterna. Jag hoppas att olika regeringar i värden agerar mer i det här ämnet, för att det här är inte bra för våran jord.

 9. Hej Anna
  Jag tycker att det är jätte synd att det brinner så mycket i Australien pågrund av det varma klimatet och jag tycker att vi borde hjälpa alla djur som drabbas för att vi behöver djuren och växterna.WWF försöker påverka regeringen.

  I min kommentar framförs mest åsikter

 10. Hej Anna!
  Jag tycker att det är jättesynd att vi människor har gjort klimatet så varmt, och att vi nu borde försöka hjälpa alla djur som drabbas av det vi har gjort. I till exempel i Australien så brinner det ganska mycket för att det är så pass varmt där och då drabbas koalorna väldigt mycket. Jag kommer att göra så gott jag kan för att försöka hjälpa alla djuren. (Min text innehåller mest åsikter.)

 11. Jag tycker det är helt sjukt hur vi människor använder jordens resurser som det vore en och en halv planet. Jag tycker att fler människor borde stötta WWF i kampen om att övertala andra företag, organisationer och opinionen till att göra det rätta.

 12. Hej Anna!
  Alla länder i världen har ett gemensamt ansvar för klimatet och den biologiska mångfalden.
  Människan är det rovdjur som bidrar till den största delen av utrotningen av andra arter. Detta på grund av miljöförstöringar, skogsskövling, urbanisering och vårt kortsiktiga mål för en bättre ekonomi.

  Informationen som presenteras består av både fakta och åsikter.
  Såklart försöker visa bolag och enskilda människor att påverka opinionen både positivt och negativt.

 13. Jag tycker att det är synd att vi människor har gjort att klimatet är varmare, då blir det fler bränder som till exempel i Australien. Det presenteras både fakta och åsikter i reportagen. WWF försöker att påverka regeringen att nå de nationella miljömålen, som är vissa mål inom miljön som finns i Sverige.

 14. Jag tycker att vi måste göra vårt bästa för att rädda djuren som är på väg att dö ut. För att om alla de djuren dör så kommer även vi tillslut att dö.
  Till exempel WWF försöker påverka opinionen genom att uppmana regeringen och företag till att göra saker som minskar utrotandet av djur. Och det gör de ju för att rädda naturen och djuren så att även vi kan fortsätta leva🌱🐻

 15. I Australien är det ganska varmt så att det är inte konstigt att det brinner och jag tycker synd om djuren i Australien till exempel att koalorna är drabbade mycket för dom brukar klättrar upp i träden och om elden kommer för nära kan det torka ut och dö. Jag tycke att det var tydligt förklarat och jag förstod mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *