Frökens pappas favoriter

Honungsbi på lavendel.

När fröken var liten och fick följa med sin pappa på jobbet hade han en stor plansch full med skalbaggar och småkryp uppsatta på väggen i sitt arbetsrum. Där fanns Långsprötad silverfisk, Bok skorpioner, Dammlöss, Mattbaggar och vanliga Fläskängrar.

Frökens pappa sa alltid att även småkryp är viktiga, bara de är på rätt ställe, det stället visade sig vara någon annanstans än på frökens pappas jobb. Så fort frökens pappa hittade en ny liten spännande kompis tog han reda på vad det var för gynnare och om den möjligtvis roade sig med att äta museer på sin fritid, de flesta insekter gör faktiskt inte det, i annat fall omplacerade han dem till en miljö där de kunde trivas och så ett fint insektsliv.

Gissningsvis en kompis från en av de över 1000 arterna av kortvingar.

De är så ofantligt många och utgör en så stor del av alla djurarter på jorden, de är faktiskt flest, både till antal individer, arter och sett till biomassa (om man skulle slå ihop vikten på alla i ett djurslag på hela jorden). Det är ju lite coolt ändå…

Men tyvärr finns det många hot mot frökens pappas polare. De minskar hela tiden i antal. Varje dag dör det ut helt okända och oupptäckta insektsarter, som vi aldrig kommer få reda på att de fanns.

Förkovra dig gärna så här inför sommaren och lär dig mer om våra kompisar småkrypen som är så otroligt viktiga för vår överlevnad.

Mätarlarv på utflykt.

Vill du göra en insats för viktiga insekter kan du till exempel sommarpyssla en fjärilsrestaurang, ett bihotell, en insektsbar eller varför inte odla någon växt som insekterna gillar?

Sen kan man bara för skojs skull spela lite spel om insekter om man vill. Fröken kom bara till tredje banan, men någon kanske lyckas bättre med de här hungriga rackarna.

Sovande humla på ett Brudborst.

Skulle du precis som frökens pappa vilja ta reda på vad det är för en kompis du hittat när du stöter på ett nytt litet liv i sommar kan du kolla på Anticimex sida , Svenska insekter, Kryp i naturen eller ladda ner en insektsapp till telefonen.