Våldsamma utbrott

”Kyssen är hjärtats vulkan”

Därför lär vi oss mer om vulkaner! Titta in på ungafakta.se (eller den lättlästa versionen). Eller varför inte på illustrerad vetenskap? På naturhistoriska riksmuseet finns en del bilder och en massa fakta.

För den som är riktigt nyfiken finns något extra spännande här!

Skriv en spännande text på minst 40 ord där du beskriver hur det är att betrakta ett vulkanutbrott. Tänk på att använda gestaltningar! Texten lämnas som kommentar senast den 14 maj och är ett bedömningsunderlag.

20 svar på ”Våldsamma utbrott”

 1. Jag mamma, pappa och min lillebror Aron var på semester 2015 på ön Island. Vi var där i en vecka och ungefär tre dagar innan vi skulle åka hem skedde det ett vulkanutbrott en bit bortanför stranden som var ganska nära hotellet där vi bodde. Men som tur var, var vi inte på stranden utan på vårt hotellrum. Vi satt och åt frukost det var då vi hörde någon skrika. Vi förstod inte riktigt vad som hände men jag och min lillebror sprang till ballongen för att kolla om vi såg något. Då såg jag hur det sprang folk från stranden, så jag pekade så att Aron också skulle se. Vi sa till mamma och pappa, för vi ville visa dom också. Efter en liten stund kom dom. Dom är ju lite längre än oss och dom såg att det var ett vulkanutbrott. Då hörde vi någon som knackade på vår dörr så vi öppnade och då var det några som jobbade på hotellet som varnade oss för vulkanen. Dom sa att vi skulle stanna inne på rummet. Dom höll på att knacka på hos alla som bodde på hotellen runt omkring. Vi fick sitta inne på rummet nästan hela dagen för dom visste inte om vulkanen skulle få ett utbrott igen. Dagen efter skedde det inga mer utbrott och det gick bra dom sista dagarna innan vi skulle åka hem.
  Det här var min vulkan berättelse.

 2. Det var tjugonde dagen på sommarlovet och jag och pappa var på semester på Hawaii. Vi åkte till en ö och skulle fiska. Jag får inte ett enda napp det verkar underligt. Det är som om fiskarna kanske känner något som de vill bort från. Jag kliade mig i huvudet och tänkte efter. Jag har ju inte sett ett enda djur här, det som är ett så naturrikt ställe. Jag kastade ett kast med fiskespöt och såg ett berg ryka. Jag frågade pappa om berget ska ryka så? Då sa han vart då? Jag pekade och då sa han nej, det är en vulkan och att det inte skulle ryka så! Jag började stamma och blev plötsligt svettig. Jag förstod nu att det kanske var därför det inte fanns några djur här. Då sa pappa att vi måste sticka för att röken är giftig.
  Jag kände mitt hjärta började dunka hårdare och snabbare.
  Pappa sa lämna grejerna. Vi sprang mot bilen och jag hade håll och blodsmak i munnen. Vi körde så att det tjöt i däcken och pappa höll stenhårt i ratten. Vi for mot flygplatsen. Vi bokade snabbt ett plan. Det gick om en halvtimme Då bestämde vi oss för att betalade extra för att få ett tidigare plan som gick om fem minuter.

 3. Jag och min familj var på semester på Nya Zeeland. Vi skulle sola, bada och försöka simma med delfiner. Det var skönt att få vara i solen. Stränderna var underbara, så släta och vita som snö. En dag åkte vi ut i båt och skulle simma i havet. Då dök några delfiner upp och de var jättefina och söta, vi fick simma med de underbara varelserna. Så himla härligt!
  Efter en stund började vattnet kännas varmare och varmare och vi undrade hur det kunde bli så. Sen så såg jag någon stor fisk simma under mig, den var mycket större än vanliga fiskar, det såg nästan ut som en HAJ! Delfinerna blev rädda och hade redan simmat därifrån. Jag blev också väldigt rädd så jag simmade det fortaste jag kunde tillbaka till båten och min familj var redan tillbaka ombord. Nu kom det upp någon konstig färg från havets botten och vattnet hade typ fått någon limegrön och brunfärg, det var som en gegga ovanpå vattnet. Hajen kom närmare och närmare oss, till sist var den jättenära oss. Då kom den upp ur vattnet och öppnade sin mun så man såg alla de sylvassa tänderna! Vi behövde fort åka in till land på grund av allt som höll på att hända där ute i vattnet. Guiden som var med oss trodde att det var en undervattensvulkan som höll på att få ett utbrott. Vi fick full fart in mot land och sen var vi i säkerhet och exakt när vi var inne vid land så hördes ett muller från havets botten.
  Vulkanen fick ett utbrott! Då blev det stora vågor och storm. Alla som var i vattnet längre in vid land skyndade sig upp på stranden. En massa lava och gas sprutade upp ur vattnet och hajen dog såklart. Det var skönt att vara tillbaka på trygga land och stå på den lena sanden igen. Det visade sig vara en undervattensvulkan ute på havets botten som hette Havre som hade fått ett utbrott. Det här var det värsta bästa äventyret jag har varit med om. Delfiner, vulkanutbrott och hajar ja det här glömmer jag ALDRIG!

 4. Jag, mamma och pappa skulle till Island för att träffa farmor. Det var en varm och solig morgon. Solen sken i mitt ansikte och mamma ropade att vi skulle åka. Jag sprang in snabbt och hämtade väskan och satt mig sedan i bilen. Vi började åka in till flygplatsen och när vi kom dit så tog vi flyget direkt till Island. När vi kom fram med flyget var jag trött men vi behövde skynda oss för vi skulle hyra en bil. Vi satt oss alla tre trötta i bilen och började åka till farmor. När vi hade åkt en stund somnade jag men vaknade sedan av en konstig röklukt och att pappa körde fort. Jag frågade vad som hände och pappa sa att det var ett vulkanutbrott i närheten. Jag började hosta och pappa sa att jag skulle hålla tröjan för munnen. Jag tittade ut och såg stora rökmoln och aska. Vi kom fram till farmor och där stod det en bil vi inte kände igen. Pappa gick stressat ur bilen och frågade personen i bilen framför vem det var. Han i bilen sa att han skulle ta dom till ett säkert ställe en bit bort. Farmor satt sig i bilen och jag tittade ut genom fönstret. Nu såg man vulkanen tydligare. Det sprutade ut lava från den och jag såg hur mamma och pappa blev rädda. Tårarna började rinna ner för mina kinder och det började bli väldigt varmt. Killen i bilen framför oss som skulle ta oss till ett säkert ställe började köra och vi körde efter. Jag tittade ut och pappa sa att allt skulle gå bra.

 5. Jag satt i en solstol i Italien 2015, det brände i ansiktet lite lätt av solen som skiner. Min lillebror var och badade i poolen som han har gjort alla andra dagar när vi varit här. Jag åt min väldigt goda glass och njöt av det varma vädret. Det kom en sval vind som blåste in, jag kände hur håret fladdrade och jag slumrade till. Jag vaknade av att pappa skvättade vatten på mig, jag ryste och hörde skrik och lite buller. Jag hade tydligen somnat en snabbis. Snart skulle jag förstå vad som höll på att hända. Jag kände hur luften blev varm, det brändes i halsen, näsan och kinderna. Pappa och mamma säger att vi måste här ifrån och jag förstod nu att det var vulkanen Pompeji som håller på att få ett utbrott. Jag blev så chockad att jag stammade och inte kunde prata. Men vi packade våra saker snabbt, samtidigt så tjöt det i mina öron av alla som skriker och springer. Jag kände mig trött och huvudet värkte, det kändes som om jag hade feber. Tillslut hoppade vi in i en helikopter som skulle föra oss ifrån vulkanen. Tårarna rann från mina kinder och mamma kramade om mig så hårt att jag fick lite ont och hon sa att det kommer gå bra. Jag försökte att ta ett andetag men det var svårare än vad jag trodde… Det var tungt att andas, luften var tung och himlen var svart. Jag tittade ut och såg att lavan började tränga sig upp ur vulkanen Pompeji. Jag tog fram min telefon som brände i mina händer. Jag ville söka upp vad vulkaner kunde orsaka. Jag började skriva och mina fingrar kunde nästan inte träffa de rätta bokstäverna så jag stavade fel på väldigt många ord, men detta hittade jag.
  ”Vulkaner är ett av det mest coolaste och mest underligaste under som finns på våran jord idag, och för många år sedan. Man dör oftast inte av lavan för det tar väldigt lång tid för att självaste lavan att komma ner, de som dör gör det av vulkanens giftiga gaser. Många städer och skogar har brunnit ner på grund av lavan. Det som kommer upp ur vulkanen är magma, smält sten från planetens innandöme, som tränger sig upp igenom jordskorpan och som bildar den heta massa som kallas lava”.

  Mobilen flög ur mina skakiga händer och jag förstod verkligen inte att jag faktiskt höll på att klara mig. Jag är nog den lyckligaste personen som finns. Jag kastade iväg mobilen och drog världens leende. Han som satt och styrde helikoptern kollade på mig med ett förvirrat ansiktsuttryck, han tyckte nog jag var lite konstig men jag har överlevt, alla i min familj klarade sig också. Tänk vad mycket dåligt och hemskt som kunde ha hänt. Jag, mamma, pappa och Melvin kramade om varandra och tårarna rann för allas kinder och vi alla hade ett stort leende på våra läppar. Nu skulle vi åka hem igen.
  Tack för att du lyssnade på min händelse!!

 6. Mia bodde i sitt hus med sina föräldrar, men en dag kom ett larm om att vulkanen Kritos tio kilometer från byn Undiga de levde i skulle få ett utbrott. Alla i den lilla byn fick panik och på deras ansiktsuttryck såg man att de var skräckslagna. De packade och åkte till den närmaste byn Vjangi. De kom in på ett hotell. Men nästa dag när de gick ut genom dörren till balkongen såg de rök närma sig. De hörde hur alla skrek medan värmen steg. Paniken steg inom Mia som om det var hennes sista sekunder och hon kände hur luftens gaser trängde sig ner för luftstrupen. Men när de kom ut genom dörren var det redan bilar där som skulle hämta dem och de åkte till ett säkert ställe.

 7. Jag och min mamma hade precis flyttat till Hawaii, det var ungefär fem år sen. Vi hade börjat packa upp våra saker och det var jätte sent på kvällen. Det var dags att sova, och då kände jag hur marken började att skaka. Sen kände jag och mamma att det började lukta rök och då blev vi rädda, så att vi sprang ut.
  Vi sprang på en stig tills vi kom fram till stranden. Det var mycket rök och aska i luften, det var svårt att andas.
  Vi såg då att det var en stor vulkan som hade fått utbrott och då började vi ropa efter hjälp. Då kom det fram en kvinna som sa att vi kunde följa med hennes familj som skulle ta en båt bort från området där vulkanen fanns. Vi följde såklart med kvinnan.
  När kommit fram till en annan strand skyndade vi oss att hitta ett flyg, så att vi kunde åka hem till Sverige.

 8. Helt plötsligt skakade det i väggarna.Jag flög upp ur sängen snabbt. öppnade dörren till mitt rum. Då såg jag mamma. Hon såg rädd ut. Vi gick till köksfönstret och såg svarta rökmoln från Gustavsberg. Vi gick ut och såg massa svart dam. Det var aska jag började få ont i halsen och svårt att andas. Vad är det som händer tänkte jag. Mamma sa att det är ett vulkanutbrott. Marken skakade hårt och det var väldigt varmt i luften nästan hett fast det var tidig vår. Från vulkanen sprutade det ut lava. Askan i luften fastnar på kläderna i håret och i näsan. Det känns som jag skulle drunkna.
  Jag hör något ljud och vaknade och insåg att det var en dröm.

 9. På grund av vulkaner har städer försvunnit och skogar brunnit ner. Människor som dör av ett vulkanutbrott dör oftast inte av den varma lavan utan av den super giftiga gasen. När man är med om ett sådant utbrott så ser man först ett gigantiskt moln stiga upp ur berget, det är nästan format som en tall, som sedan stiger nedåt. Om det blir ett vulkanutbrott under vattnet kan det en ö då lavan stelnat. Att se en vulkan få utbrott är såklart spännande och fascinerande men också läskigt och farligt. Senast vi hade utbrott i Sverige var för 150 miljoner år sedan, då låg Sverige där Kanarieöarna ligger nu. Det är för att kontinentalplattorna hela tiden rör på sig.

 10. Det vackra korallfärgade havet gnistrade av solen, det var skönt att komma till den sköna ön Hawaii. Det var i maj 2018, som jag mamma och pappa var på Hawaii. Vi hade åkt dit för att se vulkanen Kilauea. Vi satte oss på bussen och jag ville bara hoppa upp och ner i sätet, för att jag var så taggad och min mage var full av fjärilar! Äntligen var vi framme, vi klev ut ur bussen och beundrade den fina naturen. Men den känslan varade inte länge, bara några sekunder senare hörde vi ett högt ljud. Luften blev svart och människor kom skrikandes. Mamma och pappa tog min hand så det nästan gjorde ont, de sprang till en helikopter som kom flygande. Tårarna rann från mina kinder och mitt hjärta hade aldrig slagigt så fort som det gjorde då. Vi satte oss i helikoptern och från den såg vi lavastycken tunga som kylskåp slungades i luften och tusentals människor var tvungen att fly. Vi kom hem till hotellet säkert, vi bodde långt ifrån vulkanen så vi kunde vara kvar på ön Hawaii. I 3 månader höll det på, det är en historia jag aldrig kommer glömma!

 11. Det var en morgon då jag vaknade till mina föräldrar prata med någon. Jag tog på mig mina kläder för att se vad som dem pratat om. Fast när jag precis skulle fråga vad dem pratade om sa dem att jag skulle packa och att vi åker om 5 minuter. Jag var förvirrad och undrade varför vi skulle åka, för dem hade sagt att vi skulle åka nånstans några dagar innan istället. Medans jag packade mina saker hörde jag dem skrika åt mig att skynda på. Så jag satt på mig mina skor och en jacka och sprang med min packade väska till bilen. Jag satt mig i bilen och frågade vad som har hänt. Precis som dem skulle svara hörde jag ett konstigt ljud. När jag kollade ut ur bilrutan såg jag det. Vulkanen i närheten fick nyss utbrott. Det var rök och aska över hela himmeln och man kunde se lava rinna nerför vulkanen. Medans jag kollade på det lava sprutande berget startades bilen och vi åkte snabbt därifrån. Vi åkte till sjukhuset bara för att kolla om vi mådde bra. Senare fick vi reda på att vulkanutbrottet hade skapat en skogsbrand. Som tur var kunde dem släcka den och vi fick bo hos min mormor och morfar i flera månader på väntan att luften ska bli ren från all aska och rök.

 12. Det var sommaren 2016. Jag, mamma och pappa var på Sicilien i Italien. Jag dök, hoppade och plaskade i poolen varje dag. Vi var på Sicilien för att få se den berömda vulkanen Etna. Så en dag satte vi oss på bussen tillsammans med många andra turister, för att äntligen kunna få se Etna. Jag var så taggad så att jag hoppade upp och ner i sätet hela bussturen. Naturen och landskapen var jättevackra, det var grönt överallt och jag såg djuren beta.
  Efter en lång busstur hade vi äntligen kommit fram. Precis när jag skulle sätta min fot utanför bussen så hörde jag det, ett fruktansvärt högt ljud gjorde att marken började skaka under mina fötter. Helt plötsligt så såg jag bara massa rök. Jag tänkte lite tyst för mig själv, kan det vara Etna som har fått ett utbrott?Så var det! Jag såg ett berg av orangelysande lava rinna ner från vulkanen. Jag hörde människorna bakom mig vara helt förskräckta av rädsla, dom skrek och sprang åt alla håll. Lavan började rinna ner mot en by. Busschauffören ropade det högsta han kunde till alla ”fly för era liv och hoppa in i bussen så åker vi”. Det sista jag såg innan jag hoppade in var sprutande lava, det glömmer jag aldrig.

 13. Det var en natt när jag vaknade av att mamma och pappa var på väg ut ur huset. Jag undrade vad dom skulle göra så jag tog på mig mina kläder och skyndade mig ut. När jag var på väg ut så hörde jag människor från gatan som försökte säga till alla att dom behövde åka iväg från området men jag hörde inte varför. När jag kom ut så såg jag att vulkanen som låg nära hade fått utbrott. Jag såg svart rök i himmelen och lava som rann ner för vulkanen och jag fick panik. För vi bodde ganska nära vulkanen så vi behövde åka ifrån vårt hus till något annat ställe. Alla andra åkte iväg med sina bilar men vi skulle åka sist för att se till att alla hade åkt ifrån området där vi bodde. När alla andra hade åkt iväg från området så skulle vi åka. Men när vi gick till bilen så svimmar både min mamma och pappa. Jag fick ingen kontakt med dem. De vaknade inte. Mitt hjärta bultade jätte snabbt. Men! efter några sekunder reser pappa sig upp. Ja mår bra sa pappa men mamma hade inte vaknat så vi bar in henne i bilen och åkte iväg till något sjukhus som inte låg nära vulkanen. När vi var klar på sjukhuset så mår mamma bra och pappa bra och jag. Våran gata hade också klarat sig och alla våra grannar. Det var inte en bra dag men sen kom det bra dagar.

 14. Det var mörk och kallt klockan var tre på natten och jag vaknade av ett mystiskt ljud. Pappa mamma och jag hörde det alla tre. Det var något som sprakade och fräste. Helt plötsligt blev det så varm att jag kunde bada i min egen svett. Mamma sa för några år sedan att vi bodde nära en vulkan men det fanns igen risk för att den skulle få ett utbrott. När alla tre satt och badade i sin egen svett så ropade någon på oss han sa: -ni måste ut och bort här ifrån. Vi försökte ta oss ut ur dörren men handtaget var skollhet. På något vänster så tog jag mig ut där ifrån men mamma och pappa var kvar där inne. Jag skrek att någon var tvungen att hjälpa dom för dom kunde ju inte dö där inne men det var precis det dom gjorde dom dog inne i mitt hus på grund av en vulkan. Nu när jag berättar det här för er så bor jag med min mormor och morfar ute på landet i Sverige långt ifrån alla vulkaner på island. Men dom är begravda på island. Tack för att du ville lyssna. /Elin

 15. Vulkaner är ett av det hemskaste sakerna för människan. Det har till exempel förstört hela byar och städer men på något sätt är det inte lavan som gör det, det är luften som ifrån kommer vulkanen för att det innehåller nämligen väldigt giftiga gaser som förstör ens lungor och hjärna om man andas in den.
  anledningen för att det blir vulkanutbrott är att det bildas hål i jordskorpan som gör att magman där tränger sig ut och det bildas en kulle med ett håll i sig, ibland blir det för mycket tryck i vulkanen så att magman åker ut därifrån.

 16. Vulkanutbrottet

  Jag och min mamma var på semester på ön Island. Det var en helt vanlig semester.
  En morgon vaknade jag av att mamma kom hem efter en springtur. Hon gick in på mitt rum och sa att vi skulle åka och kolla på en inaktiv vulkan. Jag hoppade i sängen av glädje och kastade på mig mina kläder.
  Sedan åt jag havregrynsgröt och lingonsylt. Mamma bad mig att sätta mig i bilen. Mamma sa att vi skulle åka bil till en by som heter Akureyri. Det tog lång tid att åka dit och det enda vi såg på vägen var gräs, men tillslut kom vi fram till byn. Vi gick in på butiken som hette Vulkaner från luften. Det var tre receptionister vid receptionen och åtta piloter som stod borta vid alla helikoptrar. Mamma sa till receptionisten att vi hade bokat en helikoptertur till vulkanen Akureyri mountain. Receptionisten kollade på sin datorskärm och bad oss att följa efter honom. Han bad två av piloterna att flyga passagerare till Akureyri mountain. Dom satte sig i en blå helikopter och bad oss att hoppa in. Vi lyfte från marken. Det kittlades i magen. Vi kom allt högre och högre upp. Allt såg så litet ut där nere. Vi såg ett enormt berg, piloterna sa att det var Akureyri mountain. Efter en stund landade vi på toppen av vulkanen. Hettan var obeskrivlig, huden sved. Svetten rann från mammas panna. Piloterna sa att någonting var fel. Dom bad oss att sätta oss i helikoptern igen. Det började ryka och bubbla nere i vulkanen. Piloterna hoppade in i helikoptern och sa att vi var tvungna att åka därifrån. Det kändes som att en gasgranat exploderat fast tusen gånger värre. Det var rök överallt. Jag började skaka och tårarna rann ner för mina kinder. Piloterna lyckades till slut flyga oss ut ur rökmolnet. Vi såg bakom oss att det rann ner lava på sidorna av vulkanen och att det flög stora kokheta stenar genom luften. Vi åkte raka vägen till butiken. Det var skönt att få stå på marken, men den känslan gick över snabbt. Tänk om något blivit skadad tänkte jag. Jag frågade piloterna om inte lavan skulle nå byn. De sa att byn var för långt ifrån vulkanen för att lavan skulle komma dit. Jag pustade ut och klumpen i magen försvann. Vi sa farväl till alla som jobbade där och tog bilen hem. Sedan fortsatte semestern som vanligt.
  /Olle

  1. Hej idag ska jag berätta om när jag var med om ett vulkanutbrott.

   Det var en dag när jag vaknade av skrik det var folk som skrek ute på gatan jag undrade varför de skrek så jag tog på mig mina kläderna och gick ut. Det ända jag såg när jag var ute var svart rök. Jag förstod att det var ett vulkanutbrott när jag började springa ifrån röken så kände jag hur mina knän började skaka mer och mer. Jag visste inte vart jag skulle springa. Jag blev blek i ansikte och fick en klump i magen medans jag sprang med skakiga knän. Men helt plötsligt kände jag hur det började blåsa mer och mer jag undrade varför det blåste så mycket förens jag såg att det var helikoptrar. Nu började klumpen i magen försvinna. Jag hörde några män ropa hoppa på, skynda hoppa på, hoppa på. Jag sprang allt var jag hade mot helikoptrarna och sedan hoppade jag på en helikopter. Nu hade äntligen mina knän slutat skaka och klumpen i magen var borta. Det var den värsta dagen i mitt liv.

 17. Vulkanutbrott kan vara det mest hemska och även mest fascinerande under, som har hänt på vår jord. En vulkan ser ut som ett berg med ett stort hål i sig fullt med lava. Vulkanutbrott anses vara väldigt farligt eftersom hela luften blir täkt med aska och det är inte bra att andas in eftersom det kan vara giftigt. Vulkaniska gaser är dåligt och andas in eftersom det fräter på ögonen, förlamar ditt hjärta och det kan även förstöra din hjärnas dna. Plus att lavan som sprutar ut ur hålet i berget är så varm att om den kommer i kontakt med några växter eller plantor kan det jätte lätt bli en stor brand. Det flesta vulkaner ligger på botten av havet och om det blir utbrott då kan det leda till att lavan stelnar till en helt ny ö. Även Sverige har haft vulkanutbrott men det var för över 150 miljoner år sedan. Jordskorpan på jorden består av stora plattor som sitter ihop som ett pussel, och dem plattorna rör på sig lite hela tiden och om två plattor glider ifrån varandra allt för mycket kan magma ibland tränga sig upp och det orsakar ett vulkanutbrott. Det finns även så kallade Hot Spots där jordskorpan är extra tunn, där kan magma ibland kan klämma sig igenom också. Det senaste 10 åren har det varit på ett ungefär 1300-1500 utbrott.

  1. Det var i somras och jag vaknade sent den dagen för att det var helg och jag vaknade av en konstig lukt, det luktade typ bränd sten jag gick ut till köket och frågade mamma vad det var som luktade så konstigt men hon visste inte vad det var som luktade. Jag blev faktiskt lite orolig och rädd för jag visste ju inte vad det var. Jag ät lite frukost men precis när jag skulle börja äta så hörde jag att pappan hojtade till från sovrummet eftersom att han precis hade vaknat han skrek till mig och mamma att det är ett vulkanutbrott i vulkanen en liten bit utanför staden där vi bodde. Jag och mamma trodde först inte på honom men sen tittade vi ut och förstod att han inte ljög jag blev jätte rädd när jag såg vulkanen och det bara sprutade lava. Jag såg att det rann ned en massa lava och magma ner i staden, skogen mellan vulkanen och staden var nästan helt nerbrunnen. Luften var grå och himmeln var helt svart av brandrök och det flög en massa små aska bitar i luften. Det sista jag hörde innan jag svimmade var alla skrik och jag hörde att polisen kom för att visa alla vad det skulle göra, och sedan tror jag att brandkåren också kom. När jag vaknade hade vi precis åkt från vårat hus och jag vaknade upp i pappas knä. Jag frågade honom om vi skulle överleva och han sa att det inte var någon fara och att jag kunde ta det lugnt. När jag tittade bakåt såg jag att vårat hus var helt förstört av all lava och magma. Jag förstod att jag aldrig skulle få se mitt hus igen. Jag började gråta när jag såg vårat hus brinna ner, pappa tröstade mig och sa att vi kommer att få ett nytt hus. Då blev jag lite gladare men jag hade ändå velat ha kvar det gamla huset. När jag såg att lavan började stelna så fattade jag att vi skulle klara oss.

 18. Vulkanutbrott är en väldigt fascinerande och underlig händelse som har skett sedan lång tid tillbaka. Vulkanutbrott anses även som livsfarligt eftersom den gas och lava som vulkanen släpper ut är dödligt. Flera städer och hem har blivit obebodda på grund av dessa omständigheter. Människor som upplevt ett vulkanutbrott på håll har sagt att det är läskigt, spännande och otroligt häftigt. En vulkan är ett berg byggd på stelnad lava och på bergets topp så brinner det.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.