Sagan om barnen i fyren

Snart dags för julbelysningen och då behöver vi ha koll på det där med sluten krets och elsäkerhet. Tänkte att vi börjar med att läsa in oss på grunderna och elektricitetens historia.

Titta på klippen, läs texter och lämna en kommentar med något du lärt dig om elektricitetens barndom.

16 svar på ”Sagan om barnen i fyren”

 1. Hej Anna!

  1600 då började forskningen att intressera sig av el. 1879 visade Thomas Edison upp den första glödlampan och 1900 var det nästan belysning i alla hem. Men det var många sim dog när man forskade om el blandannat utav brännskador. Idag finns det många nya alternativ istället för el som tillexempel vind och solljus. Vi idag är faktiskt elberoende och det är inde bra. 👍🏻💡🔌

 2. Hej Anna!

  Ett batteri har all sin elektricitet vid minuset som vill till pluset. När man lägger i batteriet i en apparat och sätter på den åker elen igenom pluset i batteriet och in i apparaten sedan in i minuset igen och när batteriet inte funkar längre har elektriciteten spridit ut sig och har gott om plats så den vill inte någonstans.

  1. Hej Anna😃
   Jag har lärt mig att strykjärnen var bland de första elektriska apparaterna som folk började använda ca år 1910. Jag har också lärt mig att när alla elektriska hushållsapparater kom så var det slutet för gamla yrken, som till exempel pigor.

 3. Hej Anna! 🙂
  Nichola Tesla uppfann växelström det är den typen av elektricitet som finns i eluttagen. Han gav också namn till elbilen Tesla. När växelströmmen utvecklades kunde elen transporteras långa sträckor från där den tillverkades. Det bidrog till utvecklingen av samhället i början av 1900-talet. Allt fler hem lystes upp av elektricitet och människorna fick hjälp i hemmet av eldrivna apparater. 🙂 <3

 4. Hej Anna!

  I slutet av 1800 -talet så klarade Poul la Cour att framställa el genom vinden och idag så använder vi många vindkraftverk till att få el.

 5. Hej! Jag har lärt mig att när electronik längtar så kallas det electrisk spänning. Jag har också lärt mig att det electriska strykjärnet blev i alla de flesta hemmen den första electriska apparaten den började säljas år 1910. År 1954 så hade 35 procent av Sveriges befolkning en elspis, tio år efter så hade 70 procent till, också köpt en elspis.

  1. Vindkraftenverken började vi använda slutet av 1800 talet. Tack vare poul la cour. Energin i ett batteri sitter alltid vid minuset och energin dras till pluset

 6. Hej Anna 🙂

  Det ligger en massa elektroner i minus polen på ett batteri och dem längtar till plus polen det kallas elektrisk spänning. När du tänder lampan åker elektronerna genom den tunna tråden i lampan. Antalet elektroner som åker i genom tråden varje sekund kallas strömstyrka. Desto fler elektroner desto mer strömstyrka och desto mer strömstyrka desto mer ljus i lampan.

 7. Hej Anna!
  Jag har lärt mig att den första elektriska apparaten i Sverige började att säljas år 1910, det elektriska strykjärnet. Sedan år 1930 så började det säljas elspisar som var det dyrare alternativet och många behöll därför sina vedspisar och gasspisar. Men på 1950-talet så började fler och fler köpa elspisar och år 1954 så hade 35% av alla hushållen i Sverige elspis. Tio år senare så hade 70% av alla hushållen i Sverige skaffat elspis.

 8. Hej Anna!

  Jag har lärt mig att det ligger massa elektroner i minus polen på ett batteri och dem längtar att åka till plus polen. Det kallas för elektrisk spänning. Och att strykjärnen var bland de första elektriska apparaterna som folk började använda ca år 1910. Och att 1600 då började forskningen att intressera sig av el.

 9. Jag har lärt mig hur ett batteri funkar. I ett batteri finns det minus pol och plus pol fulla med elektroner. Elektronerna dras till den andra polen, när det inte blir tillräckligt med plats i den ena polen. Då bildas det elektrisk spänning som blir strömstyrka och strömstyrkan får lampan att tändas. Efter ett tag har elektronerna saktat ner och dras inte mellan polerna. Då är batteriet urladdat.

 10. Hej Anna
  Jag har lärt mig att batteriet har en plus och en minus sida av en anledning. Elektronerna på minus sidan vill till plus sidan. När man sätter på till exempel en fiklampa öppnas vägen till plus sidan och alla elektroner vill till plus sidan så dom åker dit och då skapas energi.

 11. Hej Anna!

  Jag har lärt mig att de elektroner som finns i minuset längtar till att få åka till pluset så kallas det för elektronisk spänning! Jag har också lärt mig att vi är väldigt beroende av el! Hoppas du får ett bra lov, mvh: Felicia!

 12. Hej Anna! 😃
  Det var på 1600 talet som man började undersöka och titta närmare på vad elektricitet faktiskt är.
  Benjamin Franklin bekräftade på 1700 talet att elektricitet bestod av två delar, positiv och negativ laddning. De kallas för plus och minus poler.
  Jag har också lärt mig att elektronerna som finns i minuspolen längtar till att få åka till pluspolen, för att elektronerna tycker att det är för trångt på minus sidan. Alltså att elektronerna vill sprida ut sig. När elektronerna har åkt från minuspolen genom sladden till pluspolen uppstår det magi, lampan tänds eller mobilen laddas. När ett batteri slutat fungera så betyder det att elektronerna har slutat färdas till pluspolen för att det blivit fullt där också och då vill inte elektronerna färdas längre och batteriet slutar att fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *