Kossan, miljöbov eller miljöhjälte?

Nu äntligen! KOR! Och kanske även andra betande djur…

Läs på om kossans miljönytta, kossan som miljöbov och köttkonsumtionens negativa konsekvenser för klimatet. Fundera på om den svenska kossan (och andra betande svenska djur) är en tillgång eller ett hot. Svårt, jag vet, men nyttigt.

Olika intresseorganisationer har olika åsikter. Fundera över vem som har rätt? Eller har kanske alla fel?

Har försökt att dela upp texterna i ”mer positivt om kor” och ”mindre positivt om kor”. Läs minst två texter från varje avdelning, titta gärna på fler. Är det jobbigt att läsa, be en vuxen eller en kompis om hjälp.

Behöver vi fler eller färre betande djur i Sverige? Lämna en kommentar där du motiverar ditt svar.

Tjosan va kul vi ska ha nu! Jag ÄLSKAR när mina elever tänker!

Positivt om kor (och andra betande djur)

Arla om mjölkgårdar i naturens tjänst

Naturskyddsföreningen om betande djurs inverkan på biologisk mångfald

Lantbrukarnas riksförbund om hotet mot den biologiska mångfalden

Jordbruksverket om biologisk mångfald på naturbetesmarker

Hjärta mjölk om betydelsen av betande djur (lättläst text)

WWF om naturbetesmarker

Svenskt kött om nötkött och klimat

LRF om kött och klimat

Mindre positivt om kor (och andra idisslande djur)

Naturskyddsföreningen om kött och miljö

WWF:s köttguiden om kloka matval

Livsmedelsverket om kött och miljö

Jordbruksverket om kött och klimat (ganska lättläst text)

Artikel från Aftonbladet om kött och klimat

Om varför man bör välja vegetariskt

Från SR om kött och klimat

Artikel från National Geographic om koldioxidutsläpp vid olika kosthållning

Från SVT om vegetarisk kost

Artikel från Svenska Dagbladet om kött och klimat

17 svar på ”Kossan, miljöbov eller miljöhjälte?”

 1. Hej Anna!

  Jag tycker att det ska finnas fler kor i sverige men kanske inte i vissa andra länder för att dom bidrar till den biologiskamångfalden i sverige. Som gör att det blir fler växter som kan använda fotosyntesen.
  Men jag tycker att det ska bli fler bönder med mindre kor och att dom får mer i bidrag från EU🐄

 2. Hej Anna.

  Varför behöver vi fler fler betande djur? Jo för att det största hotet mot biologisk mångfald är det minskade antalet betande djur!

  Om man jämför med kött från andra länder så har det svenska en mindre klimatpåverkan och dessutom har svensk djuruppfödning minst antibiotikaanvändning i EU. Så därför vill jag att man ska äta ett lokal producerat nötkött från Sverige och inte nötkött från till exempel från Belgien!

  Enligt Livsmedelverket så äter vi up till 1 kg kött i veckan, vilket ökar risken för tjock och ändtarmscancer, så det kan vara en anledning till att jag ska minska med mitt kött ätande.🐄

 3. Hej Anna
  Jag tycker att kor är både bra och dåligt för klimatet. Kor är tillexempel dålig för klimatet eftersom dom släpper ut metangas när dom rapar eller pruttar. Men jag tycker även synd om kossorna för så många av dom blir slaktade för att vi människor ska få kött. Jag tycker att man istället kan äta mer vegetariskt och om man vill äta kött så kan man välja ekologiskt istället. Man kan också försöka att inte äta utländskt kött för det kan finnas antibiotika i de och det är inte bra för oss människor eller klimatet. Kossorna är bra för dom bidrar till att betesmarker är öppna så att växter,djur och insekter trivs och så att skog inte växer där.(:🐄🌍😊

 4. Jag tycker det är bra med kossor i Sverige. Om kossor inte äter gräs då växer marker igen. Då blir det skog istället. Det är fint med skog, men det skulle försvinna många viktiga insekter. Det kan hända att t.ex. humlor och bin blir utrotade.
  Det är viktigt med insekter som kan pollinera. Så att man ska kunna plantera frukt och grönsaker. Insekter måste ha gräsmark för att kunna överleva.

 5. Hej Anna! <3
  Jag tycker att kossan är både bra och dålig för klimatet. Kossorna bidrar till att hålla betesmarker öppna för då kan fler växter, insekter och djur trivas. Vi människor borde äta mer vegetariskt till exempel linser, bönor och grönsaker för att det är nyttigt för kroppen och många vegetariska alternativ har en mindre klimat på verkan. Om man vill äta kött ska man helst köpa svenskt ekologiskt kött eller äta älgkött. Man ska inte köpa utländskt kött för att dem använder mer antibiotika i köttet och det är inte bra för varken klimatet eller för oss människor. Vi måste även tänka på hur mycket mat vi slänger för det på verkar klimatet ganska mycket. Om jordens resurser fördelades mer jämt, skulle färre va fattiga och svälta. Dessutom tycker jag att kossorna är väldigt söta så det är egentligen inte kossans fel utan hur vi människor tar ansvar för våran egna planet!! 🙂

 6. Hej Anna
  Jag tycker vi inte behöver flera kossor för att dem pruttar ut metangas och maskinerna på gården släpper ut koldioxid som kan påverka klimatet. Också tycker jag att vi ska köpa mer ekologiskt kött och mindre vanligt kött.

 7. Jag tycker en positiv grej är att kor hjälper landskapet att hålla sig öppet. Och att vi får kött och mjölk från korna. Men en negativ grej är att korna blir slaktade, det tycker jag är hemskt. För att tillverka köttprodukter och kött måste man använda mycket mark och det blir mycket mer utsläpp.
  Jag tycker att vi inte ska föda upp så mycket djur för att det är synd om djuren för att de blir slaktade för våran skull. Vi borde ha djur som får gå ute och beta och må bra.

 8. Jag tycker att vi ska ha färre kossor därför att dom släpper ut massvis med metangas samtidigt som vi äter mer än vi behöver. Om vi skulle äta hälften så mycket så skulle mer hälften av jordbruket att försvinna. Och det är bra för att maskinerna släpper inte ut koldioxid om dom inte är på : )

 9. Hej Anna!
  Jag tycker att vi inte behöver några fler kossor i Sverige för att vi har redan många kor och dom släpper ut gaser när dom pruttar. Men kossorna är också bra för att dom betar på marker så att pollineringen blir bra. Det är också bra att folk kan köpa mjölk som är närproducerad och inte från utlandet.

 10. Hej Anna!

  Jag tycker att vi borde ha mindre kor för att vi har redan så många.
  och för att de brukar prutta ut mycket metangas. men också behöver vi mer mjölk-kor för att mjölk är viktigt för oss.

 11. Hej Anna!
  Jag säger att vi ska försöka ha lite mindre betesdjur pågrund av alla växthugaser som släpps ut tillexempel av kossan. Men jag vill helst att vi ska har det som vi har just nu pågrund av att våra betesdjur gör naturen rik på insekter och växter, så länge dem får beta på rätt ställe och större utsträckning. Dem gör även klimatet mer robust, alltså att vårat klimat blir mer tåligt mot extrema väder.

 12. Hej Anna!
  Jag tycker att kossorna för med mer positivt än negativt för dom betar så att pollineringsinsekterna kan göra sitt. Dessutom håller det landskapen öppna och att inte skogen tar över.
  Negativt är dom pruttar och rapar men mest att man fraktar kött från andra länder. Jag tycker att vi ska kunna äta kött men vi bör minst halvera mängden som vi stoppar i oss. 🐮

 13. Hej Anna!
  Jag tycker att det är bra som det är, men vi ska köpa och äta mindre kött. Jag tycker att om man ska äta kött så ska man äta ekologiskt svenskt kött. Korna ( och andra svenska djur ) släpper ut koldioxid som gör dom till riktiga miljöbovar. Men vi behöver också korna, om inte de hade funnits så hade inte den biologiska mångfalden till en visst del inte funnits, alltså våra växter och djur. I en betande hage finns det över 40 olika arter.

 14. Jag tycker inte att vi behöver några fler betesdjur så länge vi låter dem vi har beta i större utsträckning och på rätt ställe. Men för att minska utsläppen av koldioxid kan man äta mindre kött och köpa ekologiskt.🐄🌱🥗

 15. Hej Anna!
  Jag tycker att det är bra som det är, för att Sverige är så bra på att sköta om djuren och att det inte har en sån stor klimatpåverkan i totalen. Men jag tycker även att man kan tänka på att dra ner på antal kilo kött man äter och alltid köpa svenskt kött och gärna ekologisk om det finns.

 16. Hej Anna

  Jag tycker att kor är mer positiva än negativa för att utan kor som betar på landskap skulle det växa igen och då hade inte bina kunna pollinera där. Och för att växter, insekter och fåglar inte skulle kunna leva där om det skulle växa igen och det bidrar till att vi får färre ekosystemtjänster t.e.x mat och ren luft mm.

 17. Hej Anna

  Jag är lite osäker men ungefär 89 % av min fantastiska kropp tror att vi ska ha mindre betande djur för när man tillverkar kött bildas det tjocka och dåliga växthusgaser som inte är bra för miljön vilket är ett BIG NO NO men det är ju ändå kött som produceras från våra egna gårdar i Sverige. Men jag tror ändå att jag har bestämt mig jag vill nog ha mindre betande djur så är det med de. Men det är ju ändå lite synd om dom små stackars kosorna som blir slaktade. Det betyder att vi måste äta mer vegetarisk. Dethär börjar faktiskt luta åt att jag är helt 100% säker JAG VILL HA MINDRE BETANDE DJUR. Tänk vad problem dom små kosorna ställer till med dom är ju bara kosor🐮😿😭❤️ Men det skulle kanske gå lite bättre om kosorna slutar fisa dom släpper ut gaser ( från magen) ❤️✨👎🏻😘😿😭🐮

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.