Zwampen

Fick inspiration när jag var ute och studerade gula björklöv, så nu vill jag att ni tar reda på lite mer om svamp.

Naturhistoriska riksmuseet är alltid en bra plats att leta på om man vill lära sig saker. Sen hittade jag en fin bildunga fakta.

Sen finns det en uppsjö av informativa filmer också, de här tyckte jag var bäst.

Kommentera med minst två saker du lärt dig om svampar!

12 svar på ”Zwampen”

 1. Hej!

  Svampar har inga frön att sprida sig med, dom har något som heter sporer.
  I USA hittade dom världens största svamp, den var lika stor som flera fotbolls planer.
  Det finns en svamp som heter hussvamp, den svampen kan förstöra hela hus om den börjar sprida sig.

 2. Jag har lärt mig att svampar finns över hela jorden . De finns i olika miljöer. Det vi ser och kallar för svamp är svampens fruktkropp. Det är bara en liten del av svampen. Resten är svamptrådar och de syns inte, de är under marken.

 3. Hej Anna!
  Jag har lärt mig att det finns cirka 100 000 dokumenterade svamparter men det finns betydligt mycket mera svamparter.
  Jag har också lärt mig 600 svamparter i Sverige är hotade att försvinna på grund av miljöpåverkan.

 4. Hej Anna.

  Jag har lärt mig många olika saker till exempel att svampar har inga frön som de sprider sig med, utan de använder sporer. Sporerna är väldigt små och det gör att vinden tar med dem lätt, så de flyger långt med vinden. Sedan lärde jag mig att svampar är inte någon växt eller ett djur, utan en alldeles egen sort. Väldigt fascinerade ändå.

 5. Hej Anna!

  Jag har lärt mig att svampen har mycket mycel under marken. Mycel är som rötter till svamp och att svampar brukar samarbeta med växter genom att svampen tar näring från t ex trädet opch trädet tar näring från svampen.

 6. Hej Anna
  Visste du att världens största svamp är lika stor som 20 fotbollsplaner. Penicillin kommer ifrån svampen, det visste jag inte. :=)

 7. Hej Anna!
  Jag har lärt mig att i början av 1900 talet så åt man helst inte svamp. Jag har också lärt mig att det finns 600 svampar i Sverige som är hotade på grund av miljön.

 8. Jag har lärt mig att svampar inte är varken växt eller djur utan är sin egen sort. Jag har också lärt mig att svampar är djurets närmsta släkting och att mögel är en svamp.

 9. Jag har lärt mej att det finns ungefär 100,000 sorter av svamp och 600 av dom är hotade. Som en bonus har jag också lärt mig att nedbrytarsvamp bryter ner till exempel gamla träd.

 10. Hej Anna!
  Jag har lärt mig att världens största svamp hittades i USA, det var en honungsskivling och den sträckte sig över en yta som var 20 stycken fotbollsplaner. Jag har också lärt mig att det finns 100 000 nerskrivna arter av svamp.

 11. Hej Anna!

  Jag har lärt mig att svamparna utvecklades för 542 miljoner år sedan. Jag har också läst att och lärt mig att över 600 svamparter i Sverige är hotade på grund av miljön, och det är synd, svamp är ganska gott!!!!!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.