Astronomi

Det är ganska tomt i rymden, ödsligt, kallt, mörkt och stort. Nätterna i rymden är fyllda med vita stjärnor. Stjärnor är stora, stora, stora brinnande klot som sänder ut ljus och värme. Stjärnorna är samlade i galaxer och inte helt utsprida överallt i rymden, stjärnorna har som ett ett eget rum där det kan vara.

Årstider.

Jorden lutar lite i sin bana och det gör att vi får årstider. Under halva året är norra halvklotet vänd mot solen. Då får de som bor i Norden ljus och värme, och då blir dagarna längre. Resten av det året så är södra halvklotet vänt mot solen, då har vi vinter och kallt, då får vi kortare dagar och vinter.

Ett år

Som ni kanske vet tar det ett år för jorden att snurra ett varv runt solen. Jorden snurrar också runt sin egen axel, alltså ett varv runt sig själv och det är ett dygn. På ett år snurrar jorden 365 varv.

Ett dygn.

Ett dygn är lika mycket som ett jordsnurr. På natten när du sover är ena sida av jorden vänd bort från solen och på dagen när du kanske är på semester eller bara hemma med mycket sol så är delen av jorden där du är vänd mot solen.

Månen rör sig faktiskt runt Jorden.

Jorden har en egen liten måne som går i sin bana runt jorden. Ett månvarv tar 28 dagar, nästan en månad. När månen åker runt i sin bana så vänder den alltid samma sida mot oss. Månen lyser såklart inte av sig själv. Vi ser bara den del av månen som solen lyser på. När solen lyser på månen kan det bli 100 grader varmt och där det är skugga är det 100 grader kallt. Vart skulle du helst vilja bo? Där det är 100 grader varmt eller 100 grader kallt. Det kallas halvmåne när vi bara kan se halva månen. Fullmåne kallas det när vi ser hela månen.

Hoppas ni tyckte det var intressant att läsa denna text om Astronomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *