Frösö kyrka

I måndags hälsade vi på Urban som är församlingspedagog i Frösö församling. Han berättade om Frösöns och Jämtlands kristnande och visade några av de arkeologiska, historiska och skriftliga lämningar som ligger till grund för vår kunskap om medeltiden i Jämtland.

Lämna en kommentar och berätta om något du lärde dig under studiebesöket.

Gustav Wasas bibel
Relikskrinet i Frösö kyrka, omtalat även i Italien.
Fynd kring en stubbe.

5 svar på ”Frösö kyrka”

  1. Hej Anna

    jag har lärt mig att klockan vi har i klocktornet vid Frösö kyrka heter Birgittaklockan för vi fick den av heliga Birgitta som ett tack (tror jag, minns inte riktigt) för att Birgitta gav oss massa saker. sen när Gustav Vasa och hans medhjälpare ville ha Birgittaklockan så slängde byborna som bodde på Frösön ner klockan i sjön för att Gustav Vasa inte skulle få klockan.

  2. Hej Anna!
    Jag har lärt mig att i Frösö kyrka fanns det en typ av handtag på dörren från medeltiden, om man hade gjort något dumt och någon var efter en kunde man nudda handtaget eller gå in i kyrka och vara fri. För i kyrkan fick man inte slåss utan där var man fri, det är där kurra gömma med dunk kommer ifrån. På söndagar då alla gick till kyrkan fick man INTE bråka utan man fick vara vänner och vänta tills på måndag om man skulle bråka.

  3. Hej Anna, jag lärde mig flera saker. En av de var att det fanns som ett hus bredvid skolan som lärarna bodde i. Då kunde de lätt komma till jobbet och hem igen. De kunde till och med gå hem på lunch rasten ju. Ganska smart tycker jag👍🏻Och en annan grej var att en del av Lucia låg i relikskrinet som var en slags låda som man la saker som var heliga.

  4. Hej Anna, tyvärr kan jag inte göra denna hemliga läxa för jag var sjuk den dagen när ni åkte till Frösö kyrka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *