Spola rätt!

Som en förberedelse inför vårt studiebesök på reningsverket den 23 maj vill jag att ni kollar in den här sidan hos Svenskt vatten. Sedan vill jag att ni besöker Spoleborg, som är skapat av Gryaab, kommunerna kring Göteborgs bolag för rening av vatten.

Spela skitresan, läs in dig på vad som händer i ett reningsverk och gör quizet.

Lämna en kommentar med en fråga du skulle kunna ställa under vårt studiebesök på reningsverket.

27 svar på ”Spola rätt!”

 1. Hej Anna

  Mitt svar på min fråga,
  när dom bra bakterierna dör av sånt som inte får vara i reningsverket, så händer det att det följer med lite kiss och bajs ner i sjön, men det händer inte så ofta.

 2. Hej Anna!

  Min fråga var att varför är det metaller i varmt kranvatten.
  en som jobbade där sa att man värmer sitt eget varmt vatten och att det kom in metaller.

 3. Hej Anna!

  Min fråga som jag vill ställa är vilket är deras största misstag och när

 4. Hej Anna!
  Jag undrar hur mycket skräp det kommer in på en månad alltså typ saker som inte ska vara i avloppet.

 5. Hej Anna. Förlåt för att jag gör läxan lite senare men nu är den gjord.

  Jag skulle vilja fråga vad gör ni med det som man inte får slänga i toaletten men som ändå händer så vad gör ni om det hamnar i reningsverket. Vad gör ni av det.

  1. Hej.
   Det går inte att rena kemikalier mediciner och tungmetall som hamnar i reningsverket. Men det finns olika bassänger som gör att det mesta skräpet sållas bort. De är noga med att rena så att det inte följer med något skräp ner till Storsjön.

  1. De som jobbar på ett reningsverk har till uppgift att se till att smutsigt vatten blir till rent vatten. Det finns personal som övervakar driften av anläggningen på kontrollskärmar. Det mesta är automatiskt och man kan styra det mesta från ett kontrollrum. När det uppstår problem ute i lokalen får man gå ut och fixa problemen själva genom att meka.

 6. Hej Anna
  Jag kommer att fråga om det är jobbigt att jobba på ett reningsverk och om man måste göra många saker.

  1. Först finns det en slags skruv som de mesta av skräpet fastnar i men vattnet rinner igenom. Sen finns det massor av bassänger som renar vattnet. I den första bassängen lägger de till ett kemiskt ämne som heter järnklorid som gör att fosforn ( ett ämne i bajs ) klumpar i hop sig med järnkloriden och sjunker till botten, i den andra bassängen låter de ett par super bra bakterier ( superhjältarna ) äta upp de dåliga bakterierna. De har värsta festen med massor av bubblor och god mat, I den näst sista bassängen låter de bakterierna sjunka till botten och i den sista bassängen låter de dem sista bakterierna sjunka till botten de med.

 7. Hej Anna!!! Om jag fick fråga en fråga så vore det händer det att man missar något skräp eller sådea vad gör man då???

 8. Hej Anna!
  Mina frågor är vad krävs det för att jobba hos er? Vad är det roligaste med att jobba på ett reningsverk? Om ni bara får säga ett tips till dom som bor i Östersund för att ni skulle få ha det bättre på jobbet och bättre i miljön vad skulle ni säga då? 🧐🤔

  1. Hej Anna!
   Jag fick bara svar på en fråga och det var: vad krävs det för att jobba hos er?
   Det svaret var så här: det bror på vad du jobbar med inom reningsverket men du ska ha intresse av miljön och utbildat dig till rörmokare, eltekniker och datatekniker till exempel.
   Kemi och biologi en nödvändighet för att förstå av reningsprocessen.

 9. Hej Anna!
  Min fråga är vad som gick fel när vi inte kunde dricka vattnet på grund av cryptosporidium?😉

 10. Hej Anna

  Min fråga är hur man rengör vattnet i ett reningsverk. Och har ni någon gång missat att det är bakterier i vatnnet så vi har druckit vatten med bakterier. Roligt ifall jag fick svar på frågan när vi var på Göviken. 🧐

  1. Det hände isåfall på typ Medeltiden när skiten eller matresterna rinner rakt ner i Storsjön. Eller typ nu för tiden när det går hål på ett rör eller liknande men det följer aldrig med bakterier från reningsverket tror jag🧡💛 💙💚💜💗

 11. Hej Anna!

  Den frågan som jag skulle vilja ställa på studiebesöket är,
  händer det att ni missar lite kiss eller bajs när ni rengör vattnet, så att det blir lite kiss och bajs kvar i vattnet när ni skickar ut de till alla husen, dricks vattnet alltså.

 12. Hej Anna!

  Jag undrar vilka bakterier, virus som kommer in till reningsverket.

  Vad är ett Organiskt biologiskt nedbrytbart material.

  /Valdemar

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.